Sprawozdanie z tegorocznych remontów.

Zakończył się remont wnętrza naszej świątyni. Pomalowanych zostało 3 tysiące metrów kwadratowych powierzchni razem z bocznymi kaplicami i salą procesji, wejściem na chór. Oczyszczono i zakonserwowano wszystkie malowidła ścienne. Niektóre wymagały częściowego zrekonstruowania. Wymyto witraże i okna, pomalowano ramy okienne. Wstawiono 7 dużych, pękniętych szyb okiennych zewnętrznych. Odnowiono stacje drogi krzyżowej i metaloplastykę. Odnowiono i zakonserwowano elementy drewniane w Kaplicy Trójcy św. Oczyszczono - specjalną techniką - kamień zwłaszcza w Kaplicy Maryjnej.

Zużyto ponad 270 litrów najwyższej jakości farby do dwukrotnego malowania ścian. Zużyto 10 kg gipsu i 20 kg specjalnego tynku do renowacji ubytków. Ponad 14 tys. zł kosztowało oczyszczanie malowideł. 36 tys. kosztowało ustawienie i użytkowanie specjalistycznych rusztowań ponieważ wysokość do sufitu kościoła jest duża, wynosi 13 metrów. Jest to jednak cena wyjątkowo niska dzięki życzliwości właściciela firmy, który dla parafii zastosował specjalny rabat. Całość remontu wnętrza wyniósł 515 tys. zł. Otrzymaliśmy 2 dotacje: z Polskiego Ładu poprzez wasilkowski Urząd Gminy dziękujemy Panu Burmistrzowi – w wysokości 143 tys. oraz z Urzędu Marszałkowskiego pozyskaliśmy dotację 100 tys. zł. Dlatego my jako parafia ponieśliśmy koszt w wysokości 272 tys. złotych co było możliwe dzięki temu że wiele prac zostało wykonane systemem gospodarczym. W międzyczasie został naprawiony dach nad kaplicą pogrzebową, co kosztowało dodatkowo 50 tys. zł. Żeby uniknąć naliczania kar trzeba było podłączyć instalację gazową do plebanii, koszt to 50 153zł.

Bóg zapłać za wszystkie ofiary. Wyniosły one: ofiary wpłacane na końcu kościoła i w zakrystii oraz od kół różańcowych wyniosły 66 545 zł. Do tego ostatnia, rekordowa taca z ubiegłej niedzieli za którą serdecznie dziękujemy wyniosła 6 384,40, a także trzeba doliczyć ofiary składane w Niedzielę Palmową za palmy, za ciasto przed świętami to kolejne 13 217,25zł. Wpłaty na konto parafii 28 729zł. W całości więc ofiary indywidualne to 108 491zł 25gr. Podsumowując: na remonty w tym roku wydaliśmy z kasy parafialnej 372 000zł wpłynęło na ofiarę 108 tys. czyli ostateczny koszt jaki dołożyliśmy z ofiar z lat poprzednich to dokładnie 263 662zł. Parafia nie ma żadnych długów. Nie zmarnowaliśmy żadnej złotówki.

To dzięki Waszej ofiarności remonty są w ogóle możliwe. To właśnie parafianie ponoszą ciężar wydatków. Bóg zapłać. Pozostały jeszcze odbiory niektórych prac, sporządzenie protokołów końcowych.

Pozostałe ogłoszenia:

Poświecenie pojazdów oraz kierowców z racji wspomnienia św. Krzysztofa, patrona kierowców dziś po każdej Mszy św. Poświęcenie odbywać się będzie przy ul. Kościuszki oraz w wskazanym miejscu.

W  tym tygodniu będziemy obchodzili: Jutro święto św. Marii Magdaleny, we wtorek święto św. Brygidy, Patronki Europy, we czwartek święto św. Jakuba, Apostoła, w piątek wspomnienie świętych Joachima i Anny rodziców NMP.

Zapraszamy na 10 – jubileuszową Procesję Wodną – wyjątkową w skali Polski – która wyruszy 15 sierpnia. Zapisują się ci, którzy chcą wypożyczyć kajak. Każdy może przyjść z własnym sprzętem pływającym. Jest koszulka i czapka Procesji Wodnej, którą każdy może nabyć. Zapraszamy na tą wyjątkową Procesję Wodną z obrazem Matki Miłosierdzia.

Trwa fotograficzny konkurs wakacyjny: „Krzyż przydrożny czyli taki, który istnieje w miejscu publicznym. Można wykonać zdjęcie z zaznaczeniem miejsca i najlepiej z jakąś historią krzyża. Rozstrzygnięcie w kategoriach wiekowych 15 września po Święcie Podwyższenia Krzyża.

Wystawienie Najświętszego Sakramentu od lipca do końca sierpnia rozpoczyna się w naszej świątyni po Mszy św. wieczornej i trwa do godz. 19.30.

Na najbliższą sobotę do przygotowania świątyni zapraszamy mieszkańców ul. Jakimy od 1 do 20. Dziękujemy serdecznie tym, którzy trudzili się w ostatnią sobotę oraz za ofiarę na kwiaty.

Zapraszamy do lektury wakacyjnego numeru "Dróg Miłosierdzia". Zapraszamy do lektury wakacyjnego numeru "Dróg Miłosierdzia". Polecamy wypowiedź nauczycielki religii o wprowadzanych przez władze zmianach w organizacji nauczania religii w szkołach. Zapraszamy również do korzystania z zamieszczonych w numerze rozważań Ewangelii na wszystkie niedziele lipca i sierpnia. Gazety znajdziemy na końcu kościoła.